Una nova promoció de joves inicia algun dels itineraris formatius del Pla de Transició al Treball a Girona per al curs 2024-2025

21/10/2024 16:00 H

Una nova promoció de joves inicia algun dels itineraris formatius del Pla de Transició al Treball a Girona per al curs 2024-2025 

Aquest matí ha tingut lloc a La Mercè l’acte oficial de benvinguda de l’alumnat als cursos de formació, organitzats per l’Ajuntament de Girona i el Departament d’Educació de la Generalitat. El programa s’ha consolidat com una eina clau per a la inserció laboral i la continuació educativa dels joves de la ciutat.

Fotografia de l’acte d’inici de curs

Un total de 80 joves, 65 nois i 15 noies, ha iniciat aquest curs 2024-2025 algun dels cinc itineraris formatius del Pla de Transició al Treball (PTT) a Girona. Aquest matí ha tingut lloc al Centre Cultural La Mercè l’acte oficial de benvinguda de l’alumnat, que ha comptat amb la participació de la regidora de Treball de l'Ajuntament de Girona, Raquel Robert i Rubio. Durant la seva intervenció, la regidora ha destacat el compromís de l’Ajuntament amb la formació i la inserció laboral del jovent. 

“Amb el Pla de Transició al Treball, volem generar oportunitats reals de futur per als joves de la nostra ciutat, proporcionant-los eines perquè trobin el seu lloc en el mercat laboral o puguin continuar la seva formació en àmbits que responguin a les necessitats actuals de la societat”, ha explicat la regidora de Treball, Raquel Robert i Rubio.

També han participat en l’acte el coordinador de formació professional del Servei Municipal d’Ocupació de l’Ajuntament de Girona, Joan Massó i Pastells, qui ha conduït l’activitat, i el tècnic docent del Centre de Recursos Pedagògics de Formació Professional (CRP FP) a Girona Gonzalo Herrero. Per la seva banda, Herrero ha subratllat la importància de la col·laboració entre les institucions públiques per oferir formacions adaptades a les necessitats del mercat laboral local.

Una de les intervencions destacades de la jornada ha estat la del psicòleg i orientador Ferran Tort, qui ha ofert la ponència “Restart. Els 4 passos per liderar en el nou paradigma laboral”, una xerrada motivacional en què ha traslladat als nois i noies les pautes que cal seguir per afrontar amb èxit els reptes que hauran d’entomar al llarg dels propers anys.

El Pla de Transició al Treball (PTT) és un programa de l’Ajuntament de Girona, mitjançant el Servei Municipal d’Ocupació (SMO), i del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. S’adreça a joves d’entre 16 i 21 anys que no disposen del Graduat en Educació Secundària Obligatòria (GESO) i els ofereix una formació professionalitzadora orientada a facilitar la seva incorporació al mercat laboral o la continuació d'estudis en formació professional de grau mitjà.

Aquest any, el programa ofereix les següents cinc especialitats: d’auxiliar de construcció, d’auxiliar de fabricació mecànica, d’auxiliar de comerç i atenció al públic, d’auxiliar de muntatges d’instal·lacions electrotècniques en edificis i d’auxiliar en centres sanitaris. Cada especialitat compta amb un grup de 16 alumnes, i les formacions es distribueixen en diferents espais de Girona, tant en instal·lacions municipals com de la Generalitat.

En els darrers anys, el Pla de Transició al Treball s’ha demostrat com una eina clau per reduir l'abandonament escolar i promoure la professionalització del jovent a Girona. A través d'aquests programes, un gran nombre de persones participants s’ha pogut reincorporar al sistema educatiu o accedir al món laboral.

En concret, un 86 % dels alumnes del curs 2023-2024 van obtenir el certificat CAM (Curs específic d’Accés als Cicles de Grau Mitjà) i, d’aquests, gairebé un 77 % han seguit els seus estudis a diferents Cicles Formatius de Grau Mitjà. Per altra banda, un 5 % dels joves que van finalitzar la formació van obtenir un contracte laboral.