La Setmana dels Bertrana i l'exposició de Quico Estivill obren la programació de tardor a La Mercè

13/09/2023 12:03 H

La Setmana dels Bertrana i l'exposició de Quico Estivill obren la programació de tardor a La Mercè

Encapçalen les activitats d'humanitats la conferència del filòsof israelià Avishai Margalit, el cicle "Pensament feminista" i el Memorial Vicenç Pagès Jordà. En l'àmbit de les arts visuals, destaquen les exposicions fotogràfiques de Mercè Ribera i Cristina Ferrer, i Verònica Aguilera presentarà el resultat de la Beca de ceràmica contemporània.

El Centre Cultural La Mercè inicia la programació de tardor amb la Setmana dels Bertrana i l'exposició "Rag and Bone" de Quico Estivill. El tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats destaca que "La Mercè acollirà una  programació artística i literària potent, rigorosa i de qualitat: escriptors, artistes i intel·lectuals de prestigi que tindrem al nostre abast, complementen una programació cultural de primer nivell".

Demà dijous, dia 14 de setembre, a les 18.30 h, tindrà lloc la conferència "Prudenci Bertrana, artista impenitent", a càrrec de Ramon Solsona, Premi Prudenci Bertrana 1994, i a les 19 h, s'inaugurarà l'exposició d'Estivill, amb l'artista i el comissari Eduald Camps. Un recorregut que posa en entredit els parracs més transcendents de la societat (banderes) i els vells somnis de permanència humans (cranis i màscares funeràries) a partir d'una poètica transversal, de la pintura més tradicional a la instal·lació videogràfica. La mostra es podrà visitar fins al 3 de novembre.

Dins la Setmana dels Bertrana a La Mercè, els primers guanyadors del Premi Prudenci Bertrana de novel·la: Oriol Pi de Cabanyes, Biel Mesquida i Carme Riera, conversaran en una taula rodona moderada per Guillem Terribas i presentada per Mariàngela Vilallonga, el dijous 21 de setembre.

Encapçalen la programació d'humanitats la conferència "Decency and manipulation (Decència i manipulació)" del filòsof israelià Avishai Margalit, el dimarts 24 d'octubre, en col·laboració amb la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona. El cicle "Pensament feminista" comptarà amb la participació de l'escriptora M. Àngels Cabré, la sociòloga Marina Subirats, la historiadora Sílvia Planas i la psicòloga especialitzada en violències de gènere Alba Alfagema. El cicle, que tindrà lloc els dimecres 8, 15, 22 i 29 de novembre, tractarà temes com els fars del pensament feminista, la maternitat, la visibilització de les dones en la història i el feminisme d'avui.

Coincidint amb l'aniversari de Vicenç Pagès Jordà, el dijous 14 de desembre, dia que hauria fet 60 anys, tindrà lloc la primera edició del Memorial Vicenç Pagès Jordà. Lliçons de narrativa contemporània, un punt d'encontre entre persones lectores i escriptores amb ganes de reflexionar sobre literatura contemporània. Partint de l'admiració per l'obra i la figura de l'escriptor empordanès, es tractaran temes i autors que hi tinguin punts de contacte. En la seva primera edició, el professor de literatura anglesa a la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga, posarà Pagès al costat de la literatura de grans autors europeus com Hemingway, Carver i Txèkhov amb la conferència "Un gat i un encàrrec: Hemingway, Carver i el rastre de Txèkhov".

La programació d'humanitats segueix amb una nova edició del Club Trias de lectura d'assaig, un espai per llegir i comentar assajos de pensament d'autors actuals. Hi haurà dues trobades prèvies per discutir l'obra abans de trobar-se, en una tercera ocasió, amb l'autor llegit conjuntament. En aquesta nova edició es llegirà De la pròpia veu a la veu pròpia, d'Antoni Defez (Edicions del Bullent), els dimarts 10 d'octubre, 7 de novembre i 12 de desembre.

Tanca la programació Bòlit Pensament, amb les conferències "Després de l'apocalipsi", a càrrec del filòsof i activista polític Srecko Horvat, el divendres 29 de setembre; i "Cultura i treball. La Renda Bàsica Universal i el contracte d'Octavi Comeron a debat", el dimarts 10 d'octubre, amb Sergi Raventós, cap de l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, Montserrat Moliner, del Consell Assessor de l'Oficina del Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal i Jorge Luis Marzo, co-comissari d'"Octavi Comeron: contracte comú" (2015). L'acte comptarà amb actuacions i lectures a càrrec de l'escriptora Juana Dolores i l'escriptor i músic Martí Sales.

Pel que fa a la programació d'arts visuals, destaquen les exposicions fotogràfiques de Mercè Ribera i Cristina Ferrer. A "Fotoficcions", Ribera posa a la taula el món sencer, ordena i desordena els objectes fins que parlen per si sols. Lluny del soroll, l'artista utilitza la fotografia per poder expressar totes les paradoxes i incongruències impossibles de dir amb paraules. És allí on els objectes prenen vida; on la llum parla i, a voltes, crida. La mostra s'inaugurarà el 21 de setembre. Per la seva banda, "Des(harmonies) arcàdiques", de Cristina Ferrer és un projecte artístic-fotogràfic que vol fer visible els diferents estats psico-emocionals que en el transcurs d'un procés traumàtic poden ser transitats i acompanyats, a través de narratives visuals, profundament vinculades amb la natura. L'autora fotografia racons coneguts, no massa lluny de casa, on va trobar les seves "arcàdies" més íntimes envoltades de naturalesa. La inauguració de la mostra tindrà lloc el dijous 28 de setembre. Ambdues exposicions es podran visitar fins al 3 de novembre.

Verònica Aguilera, guanyadora de la Beca de residència en ceràmica contemporània 2022 del Bòlit. Centre d'Art Contemporani de Girona, en col·laboració amb l'Escola Municipal d'Art, exposarà els resultats de la residència a l'exposició "Càpsula del temps #Girona2022", un recorregut en el temps a través de la representació de diferents artefactes. La mostra s'inaugurarà el dijous 9 de novembre i es podrà visitar fins al 22 de desembre.  

Pel que fa al plafó mural d'Art propi, aquesta tardor estarà dedicat a dues artistes residents a La Volta: l'artista francesa Sabrina Arnault, amb "Contrapunt" i l'artista dominicana María Monegro, amb "La Siesta".

Finalment, Jorge Egea, amb "El ritme del cos", i Edgar Massegú, amb "Dilatisme Tànguic", són els artistes que exposaran obra dins del projecte "Escultures al claustre". Ambdues mostres venen acompanyades d'una classe magistral al voltant de la concepció escultòrica de l'artista. El dimarts 19 de setembre, Jordi Egea explicarà el seu procés creatiu a l'hora de crear l'escultura, mentre que Edgar Massegú ho farà el dimarts 14 de novembre.

Per a més informació podeu consultar la web del Centre Cultural La Mercè. 

Programa d'activitats de tardor 2023 EMA i EMHU