La Canònica de Santa Maria de Vilabertran torna a acollir el cicle “Diàlegs. Art, música i patrimoni”

10/07/2025 13:28 H

La Canònica de Santa Maria de Vilabertran torna a acollir el cicle “Diàlegs. Art, música i patrimoni”

L’exposició «Eureka!» mostrarà obres de Torrent Pagès i Laura Bergillos. La mostra s’emmarca dins l’onzena edició del cicle estival “Diàlegs. Art, música i patrimoni” del Departament de Cultura i el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona

El proper divendres 11 de juliol a la canònica de Santa Maria de Vilabertran tindrà lloc la inauguració de l'exposició «Eureka!», que aplega les propostes de Torrent Pagès i Laura Bergillos amb el comissariat de Nacha Delpiano (Brava Arts) & Sana López Abellán. L'acte inaugural, que tindrà lloc a les 19 hores, comptarà amb la participació Isabel Bernal, directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona;  Carme Bergés, cap de l'àrea de Monuments i Jaciments de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Oriol Fontdevila, director del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, Eudald Brugat, alcalde de l'Ajuntament de Vilabertran i els i les artistes i les comissàries.

Al final de l'acte se servirà als assistents una copa de vi del celler Martí Fabra, de Sant Climent Sescebes.

(Diàlegs) Art, música i patrimoni és un cicle d'estiu que uneix tres pilars fonamentals de la cultura: l'art, la música i el patrimoni en l'emblemàtica Canònica de Santa Maria de Vilabertran. Paral·lelament, des de fa onze anys, s'hi organitza una exposició d'art contemporani coproduïda pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Apel·lant a aquella trobada transformadora on experiència, observació, predicció i imaginació convergeixen, aquesta exposició reuneix dos artistes que treballen amb aquests elements des de mirades singulars. Ambdós parteixen de l'observació i el pensament però materialitzen aquests conceptes des de perspectives profundament diferents i amb resultats sorprenentment diversos. Cada artista formalitza el procés creatiu dins d'un cub: un ens convida a submergirnos-hi, a ser testimonis d'un espai on les línies de pensament, exploració i ideació conflueixen en una nova realitat; l'altre ens manté a distància, requerint que confiem en la paraula de l'artista que, dins de la invisibilitat del cub, una xarxa de fotons en moviment teixeix la seva presència.

Al cor d'aquest diàleg brota la llum, com a matèria i metàfora. Recordant les especulacions dels antics pensadors grecs, la llum era concebuda com una emanació de l'observador: segons la teoria de l'emissió de Pitàgores, Plató i Euclides, els ulls projectaven raigs per tocar els objectes, mentre que Demòcrit i Aristòtil defensaven que eren els objectes els que enviaven partícules o imatges cap als nostres ulls, des de la teoria de la recepció.  

Aquesta recerca humana per explicar el seu entorn i la seva percepció és universal, i no queda resolta només amb la ciència. L'art hi intervé sempre, com a espai d'experimentació i de qüestionament.

Les instal·lacions que es presenten juguen amb els límits entre allò conegut i  allò inconegut, entre el visible i l'invisible, i apel·len al poder suggeridor de la intuïció, en la cruïlla on germinen les noves idees. És en aquest instant precís, on conflueixen l'experiència, l'observació, el qüestionament i la resposta, que emergeix en el moment clau: el moment EUREKA!

Cub solar, de Torrent Pagès, és una instal·lació immersiva en forma de cub de ferro, de dimensions humanes, concebuda perquè el visitant s'hi endinsi visual i simbòlicament. A l'interior uns raigs làser travessen l'espai i penetren dins un cub de metacrilat transparent, que genera un entramat canviant i amb trajectòries inesperades.  Aquesta xarxa lumínica evoca els camins del pensament divergent, i suggereix que les idees -com la llum- poden reconfigurar-se si s'observen des de perspectives noves. La peça apel·la a la imaginació, a la intuïció i a la memòria com a forces que guien el coneixement més enllà de la lògica lineal. En aquest espai de llum i ferro, el dubte esdevé una eina creadora, i el cub, un territori per a la reconfiguració de la percepció. En paraules  de Herbert Simon, és una  aproximació heurística: un camí de  recerca mitjançant proves, errors i  intuïcions fins a arribar a una forma  reveladora. El seu Eureka! és visible, màgic, compartit.

Torrent Pagès (Cassà de la Selva, 1969) és un artista visual multidisciplinari amb una trajectòria marcada per la recerca entre l'art, la natura i la tecnologia. La seva obra s'articula a través de la llum, l'aigua i la translucidesa, i crea espais immersius i evocadors que conviden a la contemplació i a la reflexió simbòlica. L'ús de materials nobles i transparents, en què la llum esdevé vehicle d'un missatge essencial, li permet desplegar la seva vessant més poètica i establir ponts entre la realitat, el món subtil i els misteris de la vida. Llicenciat en Belles Arts, ha estat guardonat amb beques com les de la Fundació Amigó-Cuyàs, l'Erasmus a la Winchester School of Art, la IV Beca de Primavera de l´Escala i Girona Kreas. Ha exposat la seva obra a Catalunya, Espanya, França, Itàlia i Anglaterra,  i cal destacar la mostra «Incerta Via» a la Casa de Cultura de Girona. També ha col·laborat amb creadors com el cineasta Bigas Lluna i l'investigador Masaru Emoto, amb una obra compromesa amb la consciència i la transformació social.

Finit infinit, de Laura Bergillos, és una estructura cúbica que conté una presència expandida de llum atrapada. Un petit orifici d'un mil·límetre permet l'entrada de la llum (solar) que, en travessar-lo, inicia un bucle silenciós i incessant dins d'un espai revestit de miralls. Els fotons reboten, es multipliquen i reverberen contínuament, atrapats en un moviment que només cessa amb la foscor. En el seu interior, els cm³ de llum continuen, invisibles per a l'ull humà, desafien la noció de temps, oscil·lant entre el finit, l'infinit i l'etern. El seu  gest creatiu no es mostra, es pressent. Aquí, el coneixement esdevé un acte de fe: l'artista ens convida a creure sense veure, a  3 imaginar confiant plenament en el seu procés creatiu. El seu Eureka! és íntim  intern, sospirat. L'obra ha estat validada científicament per l'astrofísica Núria Torres Albà.

Laura Bergillos (Girona, 1992) és artista visual, graduada en Belles Arts i especialitzada en escultura i instal·lació. Ha aprofundit en percepció sensorial a través del postgrau en Llenguatge Sensorial i Poètica del Joc de la Universitat de Girona, fet que ha marcat el caràcter immersiu i sensitiu de les seves. Ha rebut diversos reconeixements, com la Menció Especial Jove Inund'Art, la selecció al certamen Art PerTot i la inclusió al programa Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona (itinerant durant l'any 2025). Ha exposat en espais com el Casal Solleric (Palma), la Casa de la Catalanitat (Perpinyà), la Sala d'Art Jove (Barcelona) i la Casa de Cultura de Girona, entre d'altres. El seu treball es caracteritza per la creació d'ambients íntims i meditatius mitjançant materials lleugers, fràgils i suggeridors, que interpel·len els sentits i conviden a la contemplació pausada. Amb un llenguatge subtil i minimalista, construeix instal·lacions que actuen com espais de pausa i escolta, on l'espectador esdevé part del procés perceptiu i simbòlic. 

Tornar