L’Ajuntament de Girona rep un grup de professores i professors del Marroc que estan d’intercanvi formatiu a la ciutat

21/10/2024 14:29 H

L’Ajuntament de Girona rep un grup de professores i professors del Marroc que estan d’intercanvi formatiu a la ciutat

La iniciativa té per objectiu enfortir la col·laboració entre els professionals de l’educació de Girona i de Tetuan.

L’Ajuntament de Girona ha rebut avui un grup d’una dotzena de professores i professors marroquins que són a la ciutat amb motiu d’un intercanvi formatiu entre Tetuan (Marroc) i Girona. La iniciativa, que fa catorze anys que es duu a terme, té per objectiu enfortir la col·laboració entre els professionals de l’educació de les dues ciutats. Aquest matí, la regidora de Cooperació del consistori, Amy Sabaly i Balde, els ha donat la benvinguda al Saló de Plens. 

En l’acte també han intervingut la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de l'Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (DipSalut), Maria Puig; la cònsol del Marroc a Girona, Aixa Ibn Alami; la directora de l’Equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social (ELIC) del Gironès, Montserrat Bertran i Tenas; la secretària general de la Unió Intercomarcal de Comissions Obreres (CCOO) Girona, Belén López; el professor i coordinador dels programes educatius del projecte Segona Oportunitat de Tetuan, Zakaria Rifi, i el director de l’escola Ibn Khaldoun de Tetuan, Karim el Rifi.

“És evident que, a través d'aquest intercanvi, podem compartir coneixements i experiències que beneficien tant Girona com Tetuan, promovent la justícia social i la inclusió per a tothom, tant allà com aquí. A Girona, ens proporciona eines per millorar la cohesió social d’una societat diversa. I a Tetuan, enforteix les possibilitats d’acompanyar als i a les joves per millorar les seves possibilitats de futur”, ha explicat la regidora Amy Sabaly.

Amb aquest projecte d’intercanvi pedagògic i cultural es busca millorar la formació professional, l’educació primària i el cooperativisme com a eines fonamentals per a la inserció laboral del jovent i les dones de Tetuan. Cal tenir en compte que aproximadament un 15 % de la població gironina és d'origen marroquí. A més, l’intercanvi també pretén trencar amb el racisme i la xenofòbia tant dins com fora de les aules mitjançant l’impuls d’una mirada antiracista i intercultural.

“La nostra aposta per l’educació com a eina de transformació i desenvolupament és fonamental. Hem de treballar conjuntament per construir una societat més justa i inclusiva”, ha afegit la regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly i Balde.

En el marc de l’estada, el professorat marroquí visitarà diferents institucions, com l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona (EHTG), on podrà observar com la formació professional pot facilitar la inserció laboral. També es reuniran amb representants sindicals i assistiran a activitats culturals locals, com les Fires de Sant Narcís, per tal de fomentar un intercanvi ric i divers.

Precisament durant la Festa Major, l’associació ECCIT organitzarà un aplec solidari que reunirà docents i alumnat que ha arribat recentment a Girona per crear un espai de convivència i intercanvi cultural. Aquesta trobada no només celebrarà la cultura popular catalana, sinó que també permetrà enfortir els vincles entre Catalunya i Marroc amb la intenció de construir un futur compartit més inclusiu i respectuós.

Aquesta iniciativa està impulsada per l’associació ECCIT i rep el suport de l’Ajuntament de Girona, de la Generalitat de Catalunya i del sindicat de Comissions Obreres de les Comarques Gironines. A Marroc, el vincle es fa a través de la Unió Nacional de Dones del Marroc, que treballa des de l’escola Ibn Khaldun per enfortir les oportunitats laborals entre els col·lectius de dones i de joves.