L’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat a Girona commemoren conjuntament el Dia d’Europa
L’acte ha tingut lloc aquesta tarda a l’Auditori Josep Irla de la ciutat.
L’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya a Girona han celebrat avui de forma conjunta el Dia d’Europa, que té lloc anualment el 9 de maig. A l’acte institucional commemoratiu, que ha tingut lloc aquesta tarda a l’Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona, hi han participat el tinent d’alcaldia i regidor de Talent, Innovació, Salut i Comunitat, Xavier Aldeguer Manté; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero, i la directora dels Serveis Territorials de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya a Girona, Núria Gomez.
“Quan els nostres aliats naturals semblen optar per un retorn al proteccionisme i minimitzar els valors fundacionals de les democràcies occidentals, Europa ha de ser capaç de donar una resposta ferma, coordinada i basada en els valors que ens uneixen. Si no ho fem, correm el risc de quedar relegats a un segon pla en l’escenari geopolític, amb conseqüències directes per a tots els ciutadans europeus. Celebrar el Dia d’Europa és una oportunitat per prendre consciència que el projecte europeu no està garantit, i que cal que hi posem de la nostra part, des de les institucions fins a cada ciutadà. A Girona, reafirmem el nostre compromís amb una Europa més justa, cohesionada i preparada per als grans reptes globals”, ha subratllat la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras.
Per la seva banda, la diputada Míriam Lanero, ha remarcat que “la Unió Europea no és perfecta i els reptes globals que ha d’entomar -com la transició ecosocial i els reequilibris geopolítics- són enormes, així com ho són els desafiaments interns -com la inflació i l’enfortiment de la democràtica-. Alhora, nosaltres hem esdevingut més crítics i exigents amb les institucions europees. I, malgrat totes les dificultats i tal com feia la Declaració Schuman fa setanta-cinc anys, estem convençuts que la cohesió europea és el millor camí per continuar construint una vida amb pau i prosperitat a través de l’apropament mutu entre institucions i ciutadans”.
La directora dels Serveis Territorials de Justícia i Qualitat Democràtica, Núria Gómez, ha assenyalat que “cal continuar treballant per construir una Europa més democràtica, inclusiva i justa. Una Europa que respecti la diversitat cultural i lingüística, que aposti pel desenvolupament sostenible i per la cohesió territorial, i que posi les persones al centre de totes les polítiques”.
L’acte, conduït per la periodista Bàrbara Julbe, ha comptat amb la presentació del projecte “El retorn d’Hipàtia: un viatge per la Unió Europea”, per part de l’alumnat i professorat de l’Institut Santa Eugènia, guanyador de la Beca Premi Europa 2024 que atorga l’Ajuntament de Girona. Aquesta beca va dirigida a tots els centres d’educació secundària de la ciutat i té per objectiu apropar el coneixement sobre Europa i els seus valors al jovent de la ciutat.
Tot seguit, ha tingut lloc un debat intergeneracional sobre Europa titulat “Què és per tu Europa?”, en què han participat Ona Verdaguer, Anna Delort, Xavier Serra i Joan Miró. En el marc de la taula rodona, s’han presentat els resultats de l’activitat “Què en sabem d’Europa?”, organitzada per la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona (UdG) i els Amics de la UNESCO de Girona.
Un breu concert de l’Orquestra de la UdG, amb la interpretació de l’himne d’Europa, ha tancat l’acte institucional.
Programa de l'acte institucional