La 18a Jornada de Biblioteques Escolars posa en valor la funció del llibre informatiu

22/10/2024 13:54 H

La 18a Jornada de Biblioteques Escolars posa en valor la funció del llibre informatiu

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha donat la benvinguda a l'acte, que ha tingut lloc aquest matí a la Biblioteca Antònia Adroher. Durant l'esdeveniment s'ha fet el lliurament de les subvencions "Activa la biblioteca" i "Biblioteca escolar oberta al barri" corresponents al curs 2024-2025.

Girona ha celebrat aquest matí la 18a Jornada de Biblioteques Escolars, una trobada que l'Ajuntament de Girona organitza cada any dins el programa de biblioteques escolars coincidint amb l'inici del curs, i que un any més ha tingut lloc a la Biblioteca Antònia Adroher. L'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Girona, Queralt Vila i Vergés, han participat en l'acte, que ha agrupat personal de nombrosos centres educatius de la ciutat i entitats interessades en la biblioteca escolar.

Amb el lema de "La biblioteca dels perquès", aquest any la jornada tenia com a objectiu principal posar en valor la funció de les biblioteques escolars com a suport al contingut curricular. Per aquest motiu, s'ha dedicat l'activitat als llibres informatius, un tipus de publicacions que en els últims anys ha experimentat un creixement i transformació per adaptar-se a les noves necessitats informatives.

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha donat la benvinguda a totes les persones assistents i ha marcat l'inici de la jornada. "L'educació va molt més enllà de les hores lectives. Per això disposar d'unes biblioteques municipals que puguin oferir activitats i recursos a tota la mainada és una bona manera d'estendre l'educació no formal i avançar cap a una ciutat més equitativa", ha destacat Salellas.

Durant l'acte, els equips dels diferents centres educatius participants han intercanviat opinions i experiències al voltant del llibre informatiu i de la funció d'accés al coneixement amb l'objectiu de millorar l'acció desenvolupada per cada equipament en aquest àmbit.

Sobre la temàtica de la jornada, s'ha programat la conversa "Llibres informatius: la descoberta del món a través de la pregunta" entre la professora especialista en biblioteques escolars i en l'estudi i crítica de llibres de coneixements Mònica Baró; l'editora especialitzada en àlbum informatiu Mireia Trius, i la professora de didàctica de la llengua i la literatura a la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona Karo Kunde. La conversa ha permès aprofundir en aquest tipus de llibres, en què cal fixar-se a l'hora de seleccionar-los i com s'han de llegir i apropar-los als infants.

La segona part de l'esdeveniment ha permès fer una dinàmica amb les diverses escoles sobre com treballar els llibres informatius a cada centre. Finalment, la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Girona, Queralt Vila i Vergés, ha lliurat les subvencions "Activa la biblioteca" i "Biblioteca escolar oberta al barri" corresponents al curs 2024-2025. La primera ajuda, "Activa la Biblioteca", està destinada a la millora i l'impuls de les biblioteques escolars com a espai d'aprenentatge i de suport a la docència, mentre que la línia "Biblioteca escolar oberta al barri" pretén finançar l'obertura al barri de les biblioteques dels centres educatius en horari extraescolar, com a espais d'accés a la informació i de suport a l'aprenentatge i a la recerca.

"Les biblioteques escolars ajuden a despertar la curiositat dels infants, oferint-los històries que nodreixen la seva imaginació. Amb una gran varietat de llibres adequats a cada edat, contribueixen a formar lectors per a tota la vida. A més, són una eina clau per desenvolupar habilitats lingüístiques i de comprensió. En aquests espais, els infants aprenen que els llibres poden ser una porta oberta al món. I tenir aquest espai meravellós a l'escola mateix és garantia d'equitat", ha afirmat la regidora Queralt Vila.

Per la seva banda, el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina, ha explicat que "les biblioteques de les escoles són fonamentals per connectar la cultura i l'educació, per fer arribar les diverses expressions culturals als joves i infants. És a l'escola on aquests joves i infants construeixen la seva primera visió del món i és en aquest moment on han de rebre els inputs culturals més diversos possibles, perquè puguin construir-se una idea del món que contempli totes les complexitats possibles".

La Jornada de Biblioteques Escolars se celebra cada any durant el primer trimestre perquè serveixi com a inici del curs i del treball de programació de la biblioteca escolar. La jornada va adreçada especialment a les persones responsables de les biblioteques escolars i als i a les representants dels equips directius dels centres educatius de la ciutat, així com als serveis municipals implicats en el projecte i a les persones representants del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès i d'entitats interessades en la biblioteca escolar.