Una nova exposició a la Casa Masó presenta quinze projectes inèdits d’arquitectura industrial de Masó

23/04/2025 14:14 H

Una nova exposició a la Casa Masó presenta quinze projectes inèdits d’arquitectura industrial de Masó

La mostra està dedicada a un aspecte de la seva obra fins ara poc estudiat, i inclou un centenar de plànols, dibuixos i fotografies la meitat dels quals s’exposen per primera vegada. S’ha organitzat una ruta per l’arquitectura industrial modernista i noucentista del Gironès, un concurs de fotografia i vàries visites guiades

Una de les imatges de l'exposició.

La Fundació Rafael Masó presenta demà (24 d’abril, a les 18 h) una nova mostra a la sala d’exposicions temporals de la Casa Masó amb el títol “Masó. Arquitectura industrial”, dedicada a un aspecte de la seva obra que fins ara no havia rebut l’atenció que es mereix. L’exposició inclou prop d’un centenar de dibuixos, esbossos, plànols, fotografies d’època i fotografies actuals de vint-i-un projectes d’arquitectura industrial de Masó. Quinze d’aquests projectes són poc coneguts i no s’havien exposat mai, per la qual cosa la meitat dels documents i imatges de l’exposició es presenten per primera vegada. Els projectes de Masó inclosos a l’exposició són els següents:

  • Farinera La Montserrat, Girona, 1906-1931
  • Planta embotelladora d’aigua mineral de la Font de la Pólvora, Sant Daniel, 1907
  • Fàbrica de taps de suro Serrats, la Bisbal d’Empordà, 1908
  • Magatzem per a Fèlix Farró, Girona, 1909
  • Quadra per a Lluís Perich, Girona, 1909
  • Farinera i habitatge Teixidor, Girona, 1910-1923
  • Foneria Tomàs, Solés i Cia., Girona, 1910 i 1925
  • Magatzem per a Josep Ensesa Pujadas, Girona, 1911
  • Garatge Callicó, Girona, 1918 i 1923
  • Magatzem per a Josep Fàbrega, Girona, 1920
  • Casa magatzem per a Manuel Curmatchas, Girona, 1920
  • Central Hidroelèctrica Vinyals, Flaçà, 1920-1923
  • Casa magatzem per als germans Busquets Vilaret, Girona, 1921
  • Magatzem per a Joan Rigau, Girona, 1923
  • Magatzem i paret de tanca per a Lluís Sibils, Girona, 1925 i 1928
  • Magatzem per a Josep Ensesa Pujadas, Girona, 1925
  • Reforma del magatzem Cruz i Cia., Palamós, 1927
  • Garatge Adroher Hermanos, Girona, 1927
  • Magatzem per a Salvi Mediñà, Girona, 1927
  • Fusteria de Pere Mota, Girona, 1934
  • Fustes Coll Viader, Girona, 1933-1934

Cal ressaltar que, si bé Masó no es va dedicar a l’arquitectura industrial fins al punt de convertir-se en un especialista d’aquesta tipologia constructiva, a l’exposició es pot observar que hi va treballar durant tota la seva trajectòria professional, des de 1906 fins poc temps abans de morir, el 1935. La interpretació d’aquests edificis ha permès revisar alguns dels seus treballs més coneguts i icònics, com ara la Farinera Teixidor, així com treure a la llum alguns projectes pràcticament desconeguts i fins ara inèdits. 

D’aquest conjunt d’obres, en surt una panoràmica rica i diversa. D’una banda, l’exposició mostra l’evolució formal de l’arquitectura industrial de Masó des del Modernisme i el Noucentisme fins al racionalisme. De l’altra, també podem conèixer qui van ser els seus clients, qui eren els industrials que li van confiar les seves fàbriques i magatzems. Però sobretot és un recorregut que ens parla de la ciutat de Girona en un moment de transformació i de creixement, gràcies a la industrialització i als canvis urbans i socials que va estimular l’entrada de la ciutat al segle XX i en la modernitat, passant per períodes com el de la Mancomunitat de Catalunya, la dictadura de Primo de Rivera i la Segona República. La majoria d’aquests edificis no es conserven, o només s’han preservat parcialment, però per sort alguns han trobat altres usos i nous ocupants, per exemple, la mateixa Farinera Teixidor i la Farinera La Montserrat (avui Escola Municipal de Música de Girona). 

L’alcalde de Girona i president de la Fundació Rafael Masó, Lluc Salellas, ha explicat que “una exposició com aquesta era realment necessària, ja que ens mostra tant la importància de conèixer el patrimoni industrial de la ciutat com el valor de poder disposar d’arxius documentals i gràfics que ens permetin dur a terme la recerca que promou la Fundació Rafael Masó”. 

La mostra ha estat comissariada per Jordi Falgàs, director de la Fundació, i produïda per la pròpia Fundació amb un ajut de la Diputació de Girona. Els documents i imatges que s’exposen han estat cedits per l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Arxiu Municipal de Girona, l’Arxiu General de la Diputació de Girona, el CRDI de l’Ajuntament de Girona, l’Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional d’Espanya, la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, l’INSPAI de la Diputació de Girona, Fustes Coll Viader, i per la pròpia Fundació Rafael Masó.

Visites comentades, Ruta per la comarca i Concurs de fotografia

Coincidint amb l’exposició, la Fundació ha organitzat un ampli programa d’activitats per promoure el coneixement de l’arquitectura industrial modernista i noucentista a la ciutat de Girona i al Gironès.

En primer lloc, amb la col·laboració del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona, s’han programat quatre visites comentades a l’exposició de la Casa Masó, de maig a setembre. Les visites aniran a càrrec de diferents aparelladors i arquitectes tècnics, els quals oferiran la seva visió de les obres de Masó i permetran conèixer com ha canviat el seu ofici en relació a l’arquitectura industrial durant l’últim segle. Properament, s’anunciaran les dates de les visites i els noms dels professionals que les faran. Les visites seran gratuïtes i no cal inscripció prèvia.

Amb la col·laboració del Consell Comarcal del Gironès, s’ha programat una ruta per l’arquitectura industrial del Modernisme i el Noucentisme al Gironès, que es farà en dues parts per visitar els següents edificis:

  • 7 de juny: la Central hidroelèctrica de Bescanó, obra de Joan Roca Pinet; les Destil·leries Regàs i les Destil·leries Gerunda, d’Enric Catà, al barri del Pont Major de Girona; la Fàbrica Pagans de Celrà, d’Isidre Bosch Batallé; i la Central Hidroelèctrica Vinyals de Flaçà, de Rafael Masó.
  • 14 de juny: la Farinera La Montserrat i la Farinera Teixidor, a Girona, obres de Rafael Masó; per acabar amb una visita comentada a l’exposició de la Casa Masó.

Les inscripcions a la ruta són gratuïtes i properament es podran fer a través del Consell Comarcal del Gironès.

Finalment, amb la col·laboració de l’Associació Gironina de Fotografia, s’ha organitzat un concurs de fotografia sobre l’arquitectura industrial modernista i noucentista a Girona i la comarca del Gironès. És un concurs obert a tothom en el que els participants hauran de presentar una fotografia d’algun dels edificis seleccionats com més representatius d’aquesta arquitectura. El període per presentar les imatges s’allargarà fins al 15 d’agost i coincidint amb el final de l’exposició es donaran a conèixer els guanyadors. A més dels premis per als tres primers classificats, tots els participants rebran una entrada gratuïta per visitar la Casa Masó. Properament, l’Associació Gironina de Fotografia farà públiques les bases del concurs.

A més d’aquestes activitats, l’exposició s’acompanya amb la publicació del llibre Masó. Arquitectura industrial (Úrsula Llibres, 160 pàgines), de Jordi Falgàs, on es recull tot el material gràfic de la mostra acompanyat per estudis de cadascun dels projectes en el context de l’obra de l’arquitecte.

Imatges de l'exposició