Girona participa a Stalkers, un projecte protagonitzat per joves interessades en les arts escèniques
Stalkers és una experiència al voltant de la idea de curadoria on participen joves d’entre 18 i 25 anys procedents de diferents municipis del territori català
Girona participa per primera vegada a Stalkers, un projecte protagonitzat per joves d’entre 18 i 25 anys interessades en les arts escèniques. Un grup heterogeni i procedent de diferents municipis del territori català participa en la programació de diferents festivals d’arts vives, i a través d’aquesta experiència comparteixen coneixements sobre curadoria, programació i models organitzatius en el camp de la gestió cultural.
És un projecte que compta amb l’impuls i el suport de diferents festivals, equipaments culturals i ajuntaments del territori català. En l’edició 2025-26 hi participen els festivals Sismògraf d’Olot, Dansàneu (Valls d’Àneu), Festival TNT (Terrassa), Festival Hacer Historia(s)/Sâlmon (Barcelona) i els municipis Girona, Tarragona, Valls D'àneu, Granollers i Sant Cugat, amb la col·laboració dels seus equipaments culturals.
Durant dos anys i amb un full de ruta d’accions acompanyades per diferents agents professionals del sector com programadores, artistes, comissàries, gestores, tècniques… les joves compartiran els seus interessos, desitjos, anàlisis del context i experiències per acabar participant activament en la programació cultural dels seus propis municipis.
El primer any, les participants tindran l’oportunitat de viure diferents festivals del territori català. El tret de sortida d’aquesta edició és el festival Sismògraf d’Olot que se celebra del 24 al 27 d’abril de 2025. El segon any del projecte, les stalkers, acompanyades per la figura de mediació de cada municipi i els equipaments culturals implicats, idearan una proposta d’arts vives per al seu municipi i la portaran a terme. En el cas de Girona l’equipament implicat és el Teatre Municipal.
Stalkers és un dispositiu de governança participativa que vol apropar les arts escèniques a la població, fer que les joves siguin protagonistes directes del projecte i activar el pensament crític entorn de la programació cultural dels municipis implicats i també del territori català en global. Un projecte amb una mirada jove, que es cristal·litza en les programacions escèniques municipals fent-les més obertes, permeables, col·lectives i per a públics més transgeneracionals.