L’Ajuntament rep les col·leccions de l’entitat cultural Música Antiga de Girona

17/02/2025 15:25 H

L’Ajuntament rep les col·leccions de l’entitat cultural Música Antiga de Girona

El material estarà disponible a les biblioteques municipals de la ciutat. Amb aquesta donació es vol apropar a la població els detalls històrics de la música dels nostres avantpassats i la gran riquesa musical continguda en les obres dels mestres de capella.

L’Ajuntament de Girona ha rebut quatre col·leccions dels tretze discs compactes editats per l’entitat cultural Música Antiga de Girona, un material que estarà disponible a les biblioteques municipals. Aquest matí ha tingut lloc l’acte de donació amb la presència del tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina, i del president de l’entitat, Jaume Pinyol. 

“Amb aquestes col·leccions enriquim el catàleg de les biblioteques de Girona per ampliar l’oferta cultural que reben els nostres veïns i veïnes”, ha destacat el regidor de Cultura del consistori, Quim Ayats i Bartrina.

Aquesta donació permetrà donar a conèixer, a través de les biblioteques municipals, els detalls històrics de la música dels nostres avantpassats, així com la gran riquesa musical continguda en les obres dels mestres de capella. Cal destacar que Música Antiga de Girona és pràcticament l’única entitat que difon aquest tipus de contingut cultural. 

Es tracta d’una música basada més en la melodia que no pas en els efectes acústics. Les seves notes no són tan brillants com les del classicisme musical, sinó més suaus; el text té sovint una gran importància, i els efectes rítmics i harmònics juguen un paper primordial. 

L’estudi necessari per a la contextualització de cadascuna de les partitures permet endinsar-se en la història cultural de la ciutat d’una manera diferent, explorant àmbits de la història de la ciutat poc coneguts. Així, es pot esbrinar la importància adquirida per l’advocació de sant Narcís en detriment de la de sant Feliu a l’hora de presentar la missa amb què es va inaugurar la capella de sant Narcís dins de la basílica de Sant Feliu, el 1792. O bé es pot esbrinar també l’ascensió del castellà com a llengua culta de la ciutat durant la primera meitat del s. XVIII i el fenomen contrari, la progressiva reaparició del català com a llengua pròpia dels goigs populars en detriment dels villancets castellans des de 1780.

Aquests són dos exemples de la història que es mostren als discs compactes fins ara editats per Música Antiga de Girona. Alhora, la donació permetrà poder gaudir de les melodies compostes per gironins.

Música Antiga de Girona és una associació fundada el desembre de l’any 2000 amb la finalitat de difondre la música dels segles XVII i XVIII conservada a l’arxiu capitular de Girona, escrita pels seus diferents mestres de capella d’entre 1685 i 1815. Aquesta difusió la fan mitjançant concerts presentats per intèrprets escollits i amb CD que en conserven la memòria, dels quals en porten editats tretze i n’estan preparant el catorzè.